• Fri fragt for private kunder over 499,-
  • Vi sender varer inder for 1-3 dage
  • 30 days fortrydelsesret for privat kunder

Familieforetagende

Fra Bornholm til Filippinerne – ét stort familieforetagende

Filtskoene fra Clemente er frugten af et samarbejde mellem to familier. Den ene fra Østermarie på Bornholm, den anden fra Filippinernes hovedstad, Manila. Bag Clemente står søskendeparret Martin og Anne Christoffersen samt filippinsk fødte Reynaldo Clemente Sanchez. De fortæller:

Det hele startede efter en ferie til Filippinerne, hvor vi bl.a. havde besøgt Reynaldos hjemby, familie og venner. Vi var hurtigt faldet for landet og dets imødekommende befolkning. Og da vi på hver vores måde længe havde drømt om at blive selvstændige, tænkte vi: ’Hvorfor ikke virkeliggøre drømmen ved at skabe arbejdspladser i et land præget af fattigdom og arbejdsløshed?’.

Visionen blev så at skabe arbejdspladser med gode forhold, fællesskab, medansvar og medindflydelse for de ansatte. Det skulle være en arbejdsplads, hvor de ansatte havde mulighed for personlig såvel som faglig udvikling. Det skulle være en arbejdsplads, hvor produktionen var bæredygtig og skånsom for miljøet. Hvor vi altså på enhver måde ville føle, vi kunne stå inde for, hvad der blev produceret, og hvordan det blev produceret.

Det begyndte i 2007, da Martin og Anne Christoffersen med Reynaldo Sanchez etablerede en mindre produktion af sandaler. Konkurrencen på dette marked var dog så hård, at de bestemte sig for at satse på en niche i stedet: filt. Martin og Annes søster Sonja er udlært i filtningshåndværk, så hun tog med til Manila og oplærte de første ansatte i Clemente. I starten blev der ikke benyttet nogen maskiner i produktionen; alt blev lavet i hånden. Siden 2017 har filterne dog brugt vaskemaskiner. De er mellem 20 og 61 år. Det er mændene, der står for filtningen, og kvinderne syr.

De første modeller – designede af Reynaldo og Anne – var til børn. Alle tre stiftere gik fra butik til butik for at finde ud af, om der var et marked. De første efterspørgsler gik i retning af børne- og babysko, siden voksensko. Antallet af forhandlere steg. Det samme gjorde salget, og i dag føres Clementes filtsko i flere lande, især i Danmark og Norge.

Bevidst går de tre stiftere dog efter de mindre forhandlere, og et egentligt distributionsnet findes ikke, så det er Clemente selv, der pakker skoene om, når de kommer fra Manila, og sender dem ud til de forskellige forhandlere.

Reynaldos mor og bror i Manila, der begge har en længere fortid i skobranchen og har været med til at opbygge Clemente, er de daglige ledere af værkstedet.

Rizalito (bror) drager nytte af sin erfaring i skobranchen til at skaffe Clemente gode og pålidelige underleverandører på Filippinerne. Med sit organisationstalent sørger Consuelo (mor) bl.a. for, at det, der bliver fremstillet på værkstedet, nøje svarer til det, der bestilles fra Danmark.

 

 

Social ansvarlighed

De ansatte på Clementes skoværksted uden for Manila får bedre løn og arbejdsvilkår, end langt de fleste arbejdere inden for Filippinernes kolossale skoindustri tør håbe på. Clementes ansatte har f.eks. – efter dansk forbillede – en medindflydelse på eget arbejde, der virker stærkt motiverende på dem.

I Clementes skoværksted hjælper man hinanden – og dét er nødvendigt, for den filippinske stat støtter slet ikke udsatte borgere økonomisk. Arbejdsløsheden er ellers steget voldsomt, efter Kina har erobret store dele af verdensmarkedet for sko. Kinesiske sko er billigere end de filippinske, fordi de fremstilles på store maskiner og til lavere arbejdsløn.