Filtsko Produktion

Håndværket og dets tradition

På Filippinerne findes ingen får. Og uden får, ingen uld, og uden uld, ingen filtning. Clemente får derfor fragtet uld fra Norge til værkstedet uden for Manila. Traditionelt er filtning et mandehåndværk, fordi det kræver gode kræfter: uldens fibre skal kunne flette sig ordentligt ind i hinanden, så et fast tekstil dannes. Og uden et fast greb og en energisk ’æltning’ lykkes dette ikke. Traditionelt er det kvinderne, der syer skoene.

I det hele taget har Clemente så stor tiltro til kvaliteten af sine arbejderes håndværk, at der gives et års garanti på alle filtsko – forudsat at køberne behandler dem ordentligt og f.eks. ikke finder på at kogevaske dem el.lign. I begyndelsen vil skoen udvide sig lidt efter den enkelte fod. Ved køb af filtsko er pasformen meget vigtig for holdbarheden; sidder skoen ikke godt til, vil den blive udsat for uhensigtsmæssig slitage.

Håndfiltning

Filtning er et ældgammelt håndværk. Filtningen sker via en teknik, hvor man får den kartede uld til at filte vha. fugt, varme og bevægelse. Denne proces er tidkrævende. Varmt sæbevand får fibrene til at vandre og skellene til at rejse sig, hvorved uldfibrene hægter sig sammen. Til sidst i filtningsprocessen benyttes skolæster, for at få så ens en pasform, som muligt.

På billederne herunder ses filt processen hos Clementes værsted, som udføres hovedsageligt af mænd.